500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

2021/05/22  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

A pénteken megjelent Magyar Közlöny pontosította az eddigi kormányzati közléseket.

Amit sikerült kihámoznunk belőle:

A zárt téri rendezvények – kivétel a magán- és családi rendezvények, amelyek legfeljebb 50 fő részvételével, a lakodalmak pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tarthatók – csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára szabadok.

Egyéb szabadtéri rendezvény – nem részletezik, mire gondolt a szabályalkotó –  500 főig korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt rajta. (A számok a rendezvényen jelenlevő foglalkoztatottak számán felül értendők.)

Ahogy kezd kialakulni bennünk a kép, a szabadtéri zenés, táncos rendezvények – nem részletezik, mire gondolt a szabályalkotó, de szerintünk pl. a koncertek – alkategóriát képeznek, és a zenés-táncos együtt értendő, ennek később lesz jelentősége: életkorra való tekintet nélkül csak és kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók. Az alkategóriára abból következtettünk – nem nagyon segít minket ebben a fogalmazás –, hogy ebben az esetben nem jelöl meg létszámkorlátot a szöveg, tehát bizonyára a fentiek érvényesek mindezekre is.

UPDATE:

Most már hivatalos: 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos rendezvényeken

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban viszont elég egyértelmű a megfogalmazás:

"Tilos zenés, táncos rendezvényt koronavírus ellen nem védett személyek számára szervezni, tartani, meghirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni."

A szabály szerint a zenés, táncos rendezvény szervezője, valamint a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője vagy vezetője, illetve a szervező, az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja köteles annak a személynek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét nem igazolja.

Tehát számítsatok arra, hogy a biztonsági emberek elkérik a kapuban a védettségi igazolványotokat – és NE ŐT szidjátok, ha a hiányában nem enged be. Akkor se őt szidjátok, ha beenged, nem ő találta ki ezt a kártyázási dolgot. A védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha a védőoltást igazoló applikációval igazolod az oltás(ok) meglétét.

A maszkhasználatra vonatkozó rendelkezéseket úgy értelmeztük, hogy neked nem kötelező, a személyzet maszkviseléséről pedig a főnök dönt.

A lakodalom az nem rendezvény, hanem családi esemény vagy magánrendezvény. A családi eseményen vagy magánrendezvényen a válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás engedélyezett, bármit is jelentsen ez.

Mi az, ami nem zenés-táncos rendezvény?

  • Az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény, ami
  • az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra,
  • előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és
  • a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.

Feltételezzük, ebbe a kategóriába tartoznak pl. a színházi előadások és az ültetett koncertek, ahol zene mehet, de táncolni, csápolni, pogózni tilos. Arra gondolunk először, hogy ha U500-as ültetett koncertet szervezel, nem kell elkérned a védettségit, amennyiben szabadtéren van a koncert és mindenki senki sem táncol. (Azt nem tudjuk, hogy ha egy erdő közepén rendez valaki ültetett-helyjegyes koncertet, akkor mi van, mert ez a legnagyobb fantáziával sem nevezhető "e művészet céljára rendelt helyszínnek", de biztos lesz erre is megoldás.)

A HVG másképpen értelmezte mindezt, szerintük

"ha a koncertet előre megváltott jeggyel, ülőhelyekkel rendezik meg, akkor az nem zenés, táncos rendezvénynek minősül, hanem kulturális eseménynek, amelyre más szabályok vonatkoznak. Tehát védett felnőttek, védett 16-18 év közöttiek, illetve 16 év alattiak felnőtt kíséretében látogathatják" ezeket a rendezvényeket.

És igazuk is van, ehhez azonban elő kellett keresni a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet, amelyben leírják, hogy

"A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt."

Összefoglalva: a "rendes" koncert, a fesztivál zenés, táncos (az egyértelműség miatt mi zenés-táncosnak írnánk) rendezvény, s akárhányan vannak, csak védettségivel mehetnek be rá.

De legalább bemehetnek.

Felmerült a kérdés valahol, hogy mi van a fellépőkkel és a személyzettel.

Ez:

"A zenés, táncos rendezvény helyszínén, életkorra való tekintet nélkül – az (5) bekezdés szerinti kivétellel – kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat."

(5) A zenés, táncos rendezvény helyszínén – a videoklip-forgatáson vagy más audio- vagy videofelvételen statisztaként történő közreműködés kivételével – koronavírus ellen nem védett személy is foglalkoztatható,azzal, hogy – a fellépők kivételével – a zenés, táncos rendezvény teljes időtartama alatt az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon köteles maszkot viselni.

484/2020. (XI. 10.). 1 § (1) A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével mindenki köteles maszkot viselni.

Segítettünk?

A rendelet  az ötmilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba. Ma reggel 4 898 866-on állt a számláló.

Szóval, mindezt megírta a Magyar Közlöny... mi pedig így értelmeztük. Ha ellenőriznél minket, ide kattinst.

 

 

 

 

 

Magyar Közlöny, zenés rendezvények, táncos rendezvények, védettségi igazolvány, szabadtéri rendezvény

 

 

Szólj hozzá!


Andrea Bocelli énekel az Eb megnyitóján

Andrea Bocelli énekel az Eb megnyitóján

A Telex információi szerint a világhírű olasz énekes lép fel a pénteken kezdődő Európa-bajnokság megnyitó ünnepségén Rómában. A művész...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Közmédia: Galla Miklós nem méltó a Karinthy-gyűrűre

Éppen a napokban osztottuk meg új klipjét, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő elteltével máris újra írunk róla... Ezt a hírt azért szívesen kihagytuk volna.

Pilinszky-szöveg megzenésítésére hirdetett pályázatot az MRME

Az író-költő születésének 100. évfordulója alkalmából A nap születése című meséje szövegének, szövegrészleteinek felhasználásával kell zenét szerezni.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek